TÜRKÇE |
TEOG-1 Türkçe sorularının tamamı müfredata ait konulardan sorulmuştur. Her yıl olduğu gibi soruların büyük çoğunluğu anlam bilgisi ağırlıklı gelmiştir. Soruların konulara göre dağılımı ise şu şekilde olmuştur: Sözcükte anlam 3 soru, cümlede anlam 2 soru, paragrafta anlam 9 soru, yazım kuralları 1 soru, noktalama işaretleri 1 soru, fiilimsi 1 soru, cümlenin öğeleri 2 soru ve etin türleri 1 soru. Bu dağılımdan da anlaşılacağı üzere okuma alışkanlığı kazanmış, sözcük dağarcığı gelişmiş, yorum kabiliyeti yüksek olan öğrenciler Türkçe sorularında daha başarılı olacaklardır. Soruların ağırlıklı olarak orta zorlukta sorulduğu söylenebilir.
|
MATEMATİK |
TEOG-1 matematik soruları beklendiği gibi müfredata uygun olarak gelmiştir. Sınav, ağırlıklı olarak üslü ve kareköklü sayılar ünitelerinden oluşmuştur. Soru dağılımı ise üslü sayılar 7, kareköklü sayılar 8, çarpanlar ve katlar 5, şeklinde olmuştur. Üslü sayılar konusundan gelen sorular üslü sayılarda çarpma bölme, üslü sayıların bilimsel gösterimi, üslü denklemler, üslü sayılarda problemler ve tekrarlı sayıların üslü olarak ifade edilmesi şeklinde oluşmuştur. Kareköklü sayılar ise kareköklü sayının yerini tahmin etme, kareköklü sayılarda toplama çıkarma, kareköklü sayılarda çarpma bölme, alanı verilen bir karenin bir kenar uzunluğunu bulma şeklinde olmuştur. Her zamankinden farklı olarak köklü sayılarda bir soruda yorum yapılması istenmiştir. Çarpanlar ve katlar konusu bu sene ilk defa sınav sorusu sorulan kısım olmakla birlikte soru içerikleri Ebob ekok problemi, asal çarpanları bulma, aralarında asal sayılar şeklinde olmuştur. Soruların genelinin kolay ve orta düzey sorulardan oluştuğu söylenebilir. Bununla birlikte bir iki sorunun zorlayıcı ve dikkat isteyen sorular olduğu söylenebilir.
|
FEN BİLİMLERİ |
TEOG-1 Fen ve Teknoloji sorularının müfredata uygun hazırlandığı ve kazanımlar dışında herhangi bir sorunun gelmediği görülmüştür. Soruların ünite ve kazanımlara göre dağılımı ise şu şekilde olmuştur: İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme ünitesinin DNA ve Genetik Kod konusundan 1 soru, Mitoz Bölünme konusundan 2 soru, Mayoz Bölünme konusundan 1 soru, İnsanda Üreme Büyüme ve Gelişme konusundan 4 soru, Ergenlik ve Sağlık konusundan 2 soru olmak üzere toplam 10 soru çıkmıştır. Basit Makineler ünitesinin “Basit Makinelere örnekler verir ve sağladığı avantajlara, günlük yaşamdaki kullanım alanlarına örnekler verir” kazanım alanından ise 10 soru çıkmıştır.
|
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK |
TEOG-1 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamında sorulan sorularının tamamı öngörüldüğü ve planlandığı üzere müfredata ait konulardan sorulmuştur. Her yıl olduğu gibi soruların büyük çoğunluğu yoruma dayalı olarak bilgi ölçer nitelikte gelmiştir. Soruların konulara göre dağılımı ise şu şekilde olmuştur: Bir Kahraman Doğuyor ünitesinden 7 soru, Milli Uyanış Yurdumuzun İşgaline Tepkiler ünitesinden 11 Soru ve Ya İstiklal Ya Ölüm ünitesinden ise 2 Soru sorulmuştur. Soruların konu dağılımları göz önüne alındığında kazanım olarak demokrasi, milli birlik beraberlik, ülke bütünlüğü, bağımsızlık gibi kavramlar ön plana çıkarılmış, yorum sorularında bu kavramlara çokça yer verilmiştir. Bundan anlaşılacağı üzere bilgisi ile yorum kabiliyetini birleştirebilen öğrenciler İnkılap Tarihi sorularında daha başarılı olacaklardır. Soruların zorluk dereceleri değerlendirildiğinde ise ayırt edici bir iki soru dışında orta zorlukta sorulardan oluştuğu görülmektedir
|
YABANCI DİL |
TEOG-1 İngilizce sınavında yer alan sorular, müfredata uygun şekilde oluşturulmuştur. Soruların konu dağılımı ve sayısı ise şu şekildedir: 1. ünite Friendship 8 soru, 2. ünite Teen Life 7 soru ve 3. ünite Cooking 5 soru.
Soruların zorluk düzeyi genel olarak orta seviyededir. Birkaç soru çeldiricileri kuvvetli hazırlanarak öğrenciyi zorlayacak ve eleyecek düzeyde sorulmuştur. Müfredat dışı konu veya kelime sorulmamıştır. Sınavda hatalı soru bulunmamaktadır. |
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ |
TEOG-1 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanından sorular genel anlamda müfredata uygun olarak gelmiştir fakat soruların zorluk düzeylerinin yüksek olduğu dikkat çekmiştir. Paragraf sorusu ve çeldirici sorular yoğunluklu olup daha çok öğrencinin mantık ve yorumunu sınamaya yönelik bir yöntem izlenmiştir. Soru dağılımları ise evrendeki yasalar 2, evrendeki düzen 3, irade ve sorumluluk 3, emek-rızık 5, yardımlaşma 2, tevekkül 2, ömür-ecel 1, ayet-el’kürsi 1, kaza-kader 1 soru şeklindedir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder